Top 50 Interview Questions & Answers | Penetration Testing [Updated 2022]

Penetration Testing, legal form of hacking, where a security expert uses all sets of tools to break a system with the permission of the IT system's owner. Here, in this article, I will discuss the Top 50 Penetration Testing Interview Questions and Answers.

Q1. What is Information Security?

Ans: In simple words, Information Security is a practice to secure information from any unauthorized access. ISO/IEC 27000:2009 defined this term as "Preservation of confidentiality, integrity, and availability of information. Note: Also, other properties, such as authenticity, accountability, non-repudiation, and reliability, can also be involved."

Q2. What is the importance of A Penetration Test?

Ans: Penetration Testing is important for identifying vulnerabilities in an IT system from outside the network. Generally, It is an activity done after vulnerability assessment. In simple words, you can say, by doing Penetration testing, security analysts are attempting to gain access to resources without knowledge of usernames, passwords, and other normal means of access. You can only differentiate hackers from security experts is the permission given by the organization.

Q3. What are the phases of Network Penetration?

Ans: Penetration testing dividing into 5 phases:
Phase 1 – Reconnaissance It is a process of collecting data about the target. It can be performed actively or passively. In this phase, you learn more and more about the target business and its operation. Activities include identifying the target, finding out the target IP address range, network, domain name, mail server, DNS records, etc.
Phase 2 – Scanning This is another crucial phase of penetration testing. In this phase, scanning has been done to identify vulnerabilities in the network and software and OS used by devices. After this activity, the pen tester learns about services running, open ports, firewall detection, vulnerabilities, OS, etc. There are a lot of tools available, both open-source and paid.
Phase 3 – Gaining Access In this phase, the pen tester started executing the attack by gaining access to vulnerable devices and servers. This can be done by using tools.  
Phase 4 – Maintaining Access As a pen tester already gained access to a vulnerable system, in this phase, he/she tries to extract as much data and also remain stealthy.
Phase 5 – Covering Tracks In this phase, the pen tester takes all the necessary steps to hide the intrusion and possible controls left behind for future visits. He/she also remove all kinds of logs, uploaded backdoor(s), and anything related to the attack.

Q4. What is XSS or Cross-Site Scripting?

Ans:  As explained by OWASP, "Cross-Site Scripting (XSS) attacks are a type of injection, in which malicious scripts are injected into otherwise benign and trusted websites. XSS attacks occur when an attacker uses a web application to send malicious code, generally in a browser-side script, to a different end-user. Flaws that allow these attacks to succeed are quite widespread and occur anywhere a web application uses input from a user within the output it generates without validating or encoding it."

Q5. What is the difference between asymmetric and symmetric encryption?

Ans: The major difference between symmetric and asymmetric cryptography is using the single key for encryption and decryption in the case of symmetric cryptography during the use of the public and private key for encryption and decryption in case of asymmetric cryptography.

Q6. What is “Vulnerability”?

Ans: Vulnerability is a term that every information security expert wants to eradicate from the IT system. If someone exploited those vulnerabilities, it might result in an intentional or unintentional compromise of a system.

Q7. Discuss a recent project of pen test which you have done?

Ans: To answer this question, you can start with the last project you have done in a pen test field. Also, mention your approach, which tools you have used, which vulnerabilities you have found, and how you help the developer to fix those issues.

Q8. What are the strengths and differences between Windows and Linux?

Ans: 

 LinuxWindows
PriceAvailable FreePaid
Ease Of UseLittle difficult for beginnersUser-friendly
Reliabilitymore reliable and secureless reliable and secure
less reliable and secureavailable for install both paid and freesoftware available for install both paid and free
Software Costmost software available for freemostly commercial software available
HardwareIn beginning, hardware compatibility was an issue. But now, the majority of physical appliance support LinuxHardware compatibility never an issue for Windows
SecurityHighly secure Operating SystemAs this OS used by the novice user, it is vulnerable to hackers
SupportCommunity support available online for rectifying any issueMicrosoft support available online and also many books published to diagnosed any issue.
Use CasesUsed mainly by corporate, scientific and educational instituteUsed mainly by novice users, gamers, corporates etc. where more skills are not required

Q9. What kind of penetration can be done with the Diffie Hellman exchange?

Ans:  Diffie–Hellman key exchange (DH) is a method of securely exchanging cryptographic keys over a public channel and was one of the first public-key protocols.
Weak ephemeral Diffie-Hellman parameter detection for SSL/TLS services is a kind of PT that can be done with this method.

Q10. What type of tools are there out there for packet sniffing?

Ans:  Packet Sniffing is a process of capturing network traffic and being able to see traffic on an entire network or only a certain segment of it with the help of a packet sniffing tool, depending on how the network switches are configured, placed, etc. The most popular packet sniffing tool available free is Wireshark.

Q11. How will you protect the data during and after Penetration Testing?

Ans: Pen Tester specified policy regarding the finding of user data while testing. The policy tells what to do if any data is encountered during and after testing. However, Backup is a must to avoid any loss of data.

Q12. What is Intrusion Detection?

Ans: Intrusion Detection, as the name suggests, it protects IT infrastructure from any cyber attack.  It identifies security breaches from both outsides and within a network. Intrusion Detection performs a wide variety of functions, including monitoring and analyzing traffic, recognizing the pattern of attack, checking the integrity of files in servers, checking if any policy violation happens, etc.

Q13. What are the full names of abbreviations related to Software security: 2FA, 2S2D, 2VPCP, 3DES, 3DESE, and 3DESEP?

Ans: Full names of abbreviations:

  • 2FA Two Factor Authentication
  • 2S2D Double-Sided Double-Density
  • 2VPCP Two-Version Priority Ceiling Protocol
  • 3DES Triple Data Encryption Standard
  • 3DESE Triple Data Encryption Standard Encryption
  • 3DESEP Triple Data Encryption Standard Encryption Protocol

Q14. List down some factors that can cause security vulnerabilities.

Ans: There are many factors involved in security vulnerabilities. Some of them are listed below:

  • The web application is not doing input validation
  • Weak passwords
  • The session id is not changing after login
  • Sensitive data stored in clear text
  • Errors reveal sensitive information about infrastructure
  • Software installed not updated

Q15. List down parameters that define an SSL session connection.

Ans: The session identifier, peer certificate, compression method, cipher spec, a master secret, and Is resumable are the parameters that define SSL session connection.

Q16. List the benefits that can be provided by an intrusion detection system.

Ans: Here are some benefits of using IDS:

  • Helps in identifying security incidents and Denial of Service attack.
  • Check for the unexpected and abstract behavior of traffic.
  • Stops cross-site scripting, SQL injection etc. attacks
  • Protect vulnerable assets by providing temporary patches for known vulnerabilities.

Q17. What is SQL injection?

Ans: It is an attack in which an attacker inserts untrusted data in the application that results in revealing sensitive information of the database.

Q18. How does SSL/TLS work?

Ans: SSL/TLS layer provides confidentiality and integrity while data is transmitted from source to destination.

Steps involved:

  1. The user initiates the connection by typing the website address. The browser initiates SSL/TLS communication by sending a message to the website’s server.
  2. The website's server sends back the public key or certificate to the user's browser.
  3. User's browser checks for public key or certificate. If it is ok, it creates a symmetric key and sends it back to the website's server. If the certificate is not ok, the communication fails.
  4. On receiving the symmetric key, the website's server sent the key and encrypted the requested data.
  5. The user's browser decrypts the content using a symmetric key, which completes the SSL/TLS handshake. The user can see content as now connection is established.

Q19. What is the difference between Vulnerability Scan, Risk Analysis, and Penetration Test?

Ans:

ParameterVulnerability ScanPenetration TestingRisk Analysis
ActivityCheck for known vulnerabilities in configurationTest for exploitability of vulnerabilities and test for how much data leak if an attacker successfully exploits the vulnerability.Analysis of cost/benefit if the vulnerability is not fixed. It also involves calculation of loss incurred on any security breach.
SkillMinimal as many tools availableDifficult to find all possible vulnerabilities and exploit themIt requires a skilled person who knows IT, statistics, finance, and probabilities.
Major toolsNikto, Nessus, OpenVASMetaspoilt, QualysDifficult to automate

Q20. What network controls would you recommend to strengthen the network security of an organization?

Ans: These top network controls help in strengthing the network security of an organization:

  • Always install and run whitelisted applications and software.
  • Regular patch all the running applications and software.
  • Update OS with the latest security patches.
  • Minimize administrative privileges.

Q21. What tools/infrastructure do you have in your penetration testing lab?

Ans: As a penetration tester, you need to use a high processing computer system and many penetration testing tools. Use virtual machines on your desktop and install operating systems such as Windows XP, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Ubuntu, etc. to test the configurations. I am listing some tools below, which we can use for penetration testing.

  • Burpsuite (both free and commercial version available)
  • Wireshark (open source)
  • OWASP ZAP (open source)
  • Nessus (both free and commercial version available)
  • Metasploit (open source)
  • NMap (open source)
  • Nikto (open source)
  • OpenVAS (open source)

You can also install Kali Linux (open-source operating system) on one of your virtual machines, which comes with many preinstalled software. This is not an exhaustive list, but you have enough confidence to execute penetration testing jobs after learning these tools.

Q22. List out common network security vulnerabilities.

Ans: Some common network security vulnerabilities are listed below:

  • Usage of default or weak passwords in network components such as the router, firewall, etc., and different servers.
  • Missing security patches in software running on different network components and different servers.
  • Misconfigured network firewall.
  • Use of infected USB drives by network professionals in data centers.
  • The data backup policy is not implemented properly.

Q23. What are the common ports to focus on during penetration testing?

Ans: You can use the Nmap tool for the port scan. Here is a list of common ports to focus on during penetration testing:

  • FTP (port 20, 21)
  • SSH (port 22)
  • Telnet (port 23)
  • SMTP (port 25)
  • HTTP (port 80)
  • NTP (port 123)
  • HTTPS (port 443)

Q24. Do you hire criminals for a pen test? Aren't former "black hats" the best penetration testers?

Ans: This interview question is related to ethics. You can hire a former "black hat" for penetration testing by doing proper verification checks. An organization can decide regarding the hiring of individuals based on company policies.

Q25. If we're already performing vulnerability scanning, why should we perform a penetration test?

Ans: A vulnerability scan generally identifies weaknesses based on vulnerability signatures available in the scanning tool. While penetration testing helps in identifying the extent of data loss and exposure on occurring of cyber attack.

Q26. We received a Penetration Test proposal that was quoted significantly lower than other proposals we received - why is that?

Ans: Charges of penetration testing vary from company to company. Generally, quotation of penetration testing charges based on the salary of security tester, charges of tools used, size of the project, etc. Also, some infosec organization charges less than others based on competition in the market.

Q27. How do you schedule a penetration test?

Ans: It is advisable to conduct penetration testing regularly or on changing in any hosting infrastructure.

Q28. What is an example of a large pen test engagement you've performed?

Ans: Here, give information regarding your penetration testing projects which you have performed in your previous organization. You can also mention the major vulnerabilities and tools used which you have found.

Q29. How long does it take to perform a penetration test?

Ans: It depends on many factors such as the size of the project, skill of penetration tester, the technology used, etc.

Q30. How much experience do you have performing penetration testing?

Ans: Here, you can mention your experience in performing penetration testing jobs.

Q31. Can a penetration test break any system?

Ans: Every system has some security vulnerability- it may be known or unknown by researchers. No system is full proof so if proper penetration testing is performed, any system can be broken by the security analyst. If the system is more secure, the security analyst will take more time to break and vice-versa. Time may vary from some days to months.

Q32. What certifications do you have to perform penetration testing?

Ans: Certifications are just additional qualifications of a penetration tester. But certifications are not proof of skills of the tester. Some professionals don't have any certification, but still, they are best in their job.  Certifications that are beneficial for penetration testers are EC-Council Certified Ethical Hacker (CEH), Offensive Security Certified Professional (OSCP), and GIAC Exploit Researcher & Advanced Penetration Tester (GXPN).

Q33. My data is stored in the cloud. Why do I need a Penetration test?

Ans: Even data is stored in the cloud, penetration testing is still essential to see whether your data is secure or not.

Q34. What types of systems have you performed penetration testing on?

Ans: Penetration testing performed on servers, endpoints, web applications, mobile devices, wireless networks, network devices, cloud services, and other potential targets of exposure.

Q35. How often should an organization have a penetration test performed by a third party?

Ans: It depends on the criticality of the organization's data hosted on the system. If data is more sensitive, the frequency of penetration testing should be more and vice-versa.

Q36. Do penetration tests cause any disruption to an organization’s network?

Ans: It may disrupt services if the penetration tester successfully exploits the vulnerabilities. To minimize disruption, keep your client informed and also stop the testing if required.

Q37. Why is penetration testing important to an organization’s risk management strategy?

Ans: Risk management strategy is a process of identifying, accessing, and managing the risk in the system. Penetration testing is an assessment of the IT system from the perspective of a hacker. This activity gives confidence to management that the company's IT assets are secure.

Q38. Can you target any IP Address for penetration testing?

Ans: Penetration testing started only after a detailed discussion regarding targets with the management and technical team of the company. The legal agreement was also signed between the pen-testing agency and company and mention all IP addresses that are in the scope of the test.

Q39. We have a firewall in place. Do we still need network penetration testing if we have a Firewall?

Ans: Firewall is used for analyzing traffic and blocks it based on predetermined configuration. While penetration testing checks for exploitability of IT assets including the firewall. Penetration testing is a necessary activity even with all the network components in place.

Q40. Why should a third party assess your system?

Ans: Generally organizations have their security teams to manage cybersecurity-related operations. But still, third-party penetration testing is recommended to build confidence in management and take advantage of the experience of other organizations in identifying new vulnerabilities in the system.

Q41. Does Pentesting do social engineering?

Ans: Generally, social engineering is not in the scope of penetration testing.  But nowadays some organizations do consider the social engineering aspect while doing pen-testing.

Q42. Are Denial-of-service attacks also tested?

Ans: Denial-0f-service (DoS) attacks are also within the scope of penetration testing. Many tools are available to see whether the system is vulnerable to DoS attacks or not.

Q43. Why should not only the network perimeter be tested, but also the internal network?

Ans: Internal networks are also vulnerable to some type of attack. The scope shouldn't be just internet-facing servers, other internal servers also should be in scope for evaluation.

Q44. What time investment do you estimate for a Penetration Test?

Ans: Time estimate depends on the number of IT devices, and experience of the tester, the time required for fixing security issues by developers, etc

Q45. Are there legal requirements for Penetration Tests?

Ans: Penetration testing started only when there is an agreement signed by the organization and pen testing agency. In an agreement, the list of targets explicitly mentioned which are the scope of pen-testing. Testers advised not to test any other target outside the scope.

Q46. How can you encrypt email messages?

Ans: OpenPGP is the most popularly used email encryption standard.  Both open source such as Gpg4win, and many commercial tools available that support the OpenPGP type of encryption.

Q47. Do You Automate Using Scripting?

Ans: Good pen tester generally do a lot of scripting in Python, Perl, shell, etc. to automate tasks.

Q48. What is a ‘Threat Model’?

Ans: A threat model is a process of analyzing the application or IT system in terms of security. In simple terms, it helps identify, quantify, and address the security risk available in the system.

Q49. What is STRIDE?

Ans: STRIDE is an acronym for the threat modeling system. It helps in categorizing all cyberattacks into the below techniques:

  • Spoofing
  • Tampering
  • Repudiation
  • Information disclosure
  • Denial of service (DoS)
  • Elevation of privilege

Q50. What is file enumeration?

Ans: File enumeration, also called forced browsing, is a directory traversal technique when a security analyst access those files and folders which are not linked by an application.

Subscribe us to receive more such articles updates in your email.

If you have any questions, feel free to ask in the comments section below. Nothing gives me greater joy than helping my readers!

Disclaimer: This tutorial is for educational purpose only. Individual is solely responsible for any illegal act.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.